Krása moravské kuchyně



Česká gastronomie je obecně velmi rozmanitá a pestrá. Každý kraj má své vlastní tradiční jídla, která se dědí z generace na generaci a charakterizují onen konkrétní kraj. Jednou z nejoblíbenějších kuchyní napříč celou Českou republikou. Moravská kuchyně vychází z jednoduchých a běžně dostupných surovin. Brambory, luštěniny, zelí, maso, mouka. Jídla, která se dochovávají již z dávné minulosti, byli vždy sestaveny tak, aby nasytili těžce pracující lidi. Kromě jídel má ale moravská kuchyně také své vlastní nápoje, které jsou velmi oblíbené. Nesmíme zapomenout třeba na slivovici.

jídlo

Taková pálenka ze švestek nechybí na žádné správné moravské slavnosti, ať už se jedná o narozeniny, svatbu nebo jen večírek s přáteli. A taky musíme zmínit moravská vína. Vinařských oblastí na Moravě je hned několik, největší jsou znojemské, velkopavlovické a slovácké vinařské oblasti. Mezi moravskými víny najdete mnoho druhů, jemná bílá vína ale také červená vína. A musíme říct, že dobré moravské víno je skutečně požitek pro chuťové buňky. A co tedy tradiční pokrmy moravské kuchyně? Určitě každý zná jedno z nejtypičtějších, moravský vrabec se zelím a knedlíkem.

víno

Jedná se také o jedno z nejoblíbenějších jídel z celé české gastronomie. Vepřové maso dozlatova upečené, které se podává s dušeným kysaným zelím a domácím bramborovým knedlíkem. Když to zapijete plným červeným vínem, budete naprosto spokojení. Kdo má chuť na něco sladšího, ocení tradiční moravské frgály, které mají kořeny na Valašsku. Náplně jsou různé, na jemném těstě najdeme obvykle náplň z tvarohu, máku, povidel, hrušek nebo dalšího ovoce. Morava je typická také hutnými polévkami. Oblíbená je valašská kyselice. Ta se skládá z kysaného zelí, brambor, smetany a dobré klobásky. Pokud se podává jako hlavní chod, obvykle se k ní podává něco sladkého, třeba frgál, vdolky nebo jiné domácí koláče.

5/5 - (1 vote)